Mõni päev tagasi jäi mulle Terevisioonis kõrva üks põnev uudis – Osaka EXPO 2025-l esitletud RoboCake. Siinkohal võib tunduda, et järgnev kirjatükk pühendub puhtalt toidukultuurile, aga tegelikult on siin võrdne roll ka tehnoloogial.
Nimelt ei ole RoboCake puhul tegemist niisama tordiga, vaid tehnoloogia ja toidukunsti piire kompava projektiga, mille taga seisavad Šveitsi École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ja Itaalia Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) teadlased.
Täpsemalt on tegemist interaktiivse pulmatodiga, millel tantisvad kummikarud. Karukesed liiguvad tänu sisemisele pneumaatilisele süsteemile, mis suunab õhku läbi nende väikeste kehade sees olevate kanalite. Valmistatud geelist, siirupist ja toiduvärvidest, näevad need välja nagu tavalised maiustused, kuid peidavad endas nutikat inseneritööd.
Tordi alumises kihis on šokolaadikettad, mis toimivad söödavate patareidena. Need koosnevad tumedast šokolaadist, riboflaviinist (vitamiin B2), kvertsetiinist ja aktiivsöest. Patareid on turvalised ja ka funktsionaalsed – need toidavad LED-tulesid ja võivad isegi veidi energiat anda vähesel määral. Alguses maitseb šokolaad magusalt, seejärel tekib kerge hapukas noot – kõik see tänu patarei sees olevatele elektrolüütidele.
RobotCakei puhul on tegemist osaga Euroopa Liidu rahastatud projektist Robo Foods, mille eesmärk on uurida kuidas saab toitu ja tehnoloogiat ühendada. Nii püütakse leida viise, kuidas vähendada elektroonijäätmeid ning kasutada looduslikke ja biolagunevaid komponente. Minu meelest tore idee säästlikuma tuleviku suunal. Arvan, et selline üritus võib mõjutada ka tehnoloogia arengut. Võib-olla suudame tulevikus asendada mõningaid keeruliselt toodetavaid või kallihinnalisi komponente looduslike, biolagunevate alternatiividega. RoboCake avab uusi mõtteviise selle kohta, kuidas tehnoloogiat loodussõbralikumalt rakendada.
Comments
Post a Comment